Naše další projekty:

Zpět na stránku Produkty Produkty

Červená řepa článek

Je vedle mrkve, celeru a petržele dalším zástupcem kořenové zeleniny.

Byla známá už ve starém Římě, později se rozšířila do Evropy, oblíbená je zejména ve východní Evropě. Z rostliny se využívá zejména její kořenová část, ale mohou se zpracovávat také listy. Tento druh řepy je typický výraznou červenou barvou kořene, která je u zeleniny dost výjimečná.
Výjimečná je i její chuť, je způsobená rostlinnou látkou zvanou betain a také organickými kyselinami jako je kyselina jablečná, vinná a citronová. 

Řepu lze jíst zasyrova, ale nejčastěji se vaří, dusí, peče, výborná je v salátech, nakládá se, používá se také do známého jídla – boršč.

V obchodech je k dostání také řepa již uvařená, vakuově balená. Stačí ji nakrájet či nastrouhat a ochutit – salát je tak připravený velmi rychle.
Řepu si můžete také doma snadno uvařit, a to jak klasicky ve vodě, tak v páře. Vaření v páře dokonale zachovává chuť zeleniny, navíc je zelenina chutnější.

Jak na to?
Červenou řepu vložte do studené vody, přiklopte pokličkou a vařte, dokud není řepa měkká. Chcete-li vařit řepu v páře, jen nepatrně ořízněte kořen a listy, vložte ji na pařátko (pařák na knedlíky), do hrnce naljte vodu – pařátko ani zelenina nesmí být ponořena pod vodou – a hrnec přiklopte pokličkou. Zapněte sporák a jakmile voda začne vřít, sporák ztlumte a řepu dál vařte pozvolna, dokud není měkká.

Pokud chcete vaření urychlit, vložte pařáček s řepou do nízkého papiňáku a vařte – během cca 30 minut bude řepa uvařená. Výborná je také řepa upečená v troubě – zabalte ji do alobalu a pečte, dokud není měkká.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS:
Červená řepa je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamin C a B, kyselinu listovou, dusík, draslík, vápník. Doporučuje se při cévních onemocněních a při revmatismu.

KDE SE PĚSTUJE:
V Evropě, Asii a Severní Americe, kde je také nejoblíbenější.

ZAJÍMAVOST:
Červená řepa je nejrozšířenější druh řepy.
Po konzumaci červené řepy se do červena zbarví vylučována moč i stolice. Není to známka nemoci, ale vylučuje se tak nevstřebané barvivo z řepy.

<= =>
Recept - Salát z čekanky a granátového jablkaRecept - Salát z čekanky a granátového jablka

Čekanku a ovoce očistíme a omyjeme. Listy salátu osušíme a zprudka opečeme na pánvi. Hrušky nakrájíme na plátky. Po vychladnutí...
BrokoliceBrokolice

Brokolice vypadá tak trochu jako nepovedený květák. Někdy se říká, že je to jeho rodná sestra, ve skutečnosti je její příbuzno...
Pomeranče a mandarinkyPomeranče a mandarinky

Pomeranče pocházejí z Dálného Východu, pěstovaly se už ve středověku. Tvarem připomínají míčky, které se liší velikostí...
Kysané zelíKysané zelí

Je jemně nakrájené hlávkové zelí, bílé nebo červené, které prošlo procesem kvašeni a říká se mu kysané...
KukuřiceKukuřice

Kukuřici nejspíš znáte jako tlustý klas s mnoha žlutými obilkami. Samotná rostlina vypadá jako velká tráva, která dorůstá až...
Mladý kokosMladý kokos

Mladý kokos je mladším bráškou kokosu s hnědou „chlupatou“ skořápkou, který si nejčastěji kupujeme na Vánoce. Oproti klasic...
ZŠ OPATOVEC - 2017ZŠ OPATOVEC - 2017

V ZŠ Opatovec děti hádaly o jaké jde ovoce podle čichu, hmatu, zraku a chuti. Doplňovaly ce nejvíce názvů a také skládaly ovocné...
ZŠ DĚHYLOV - 2017ZŠ DĚHYLOV - 2017

Je vidět, že v Základní škole Děhylov dětem chutnalo :-). Děkujeme za krásné fotografie...
ZŠ CHYŇAVA - 2017ZŠ CHYŇAVA - 2017

Děti ze ZŠ Cyhňava si vyhledaly ovoce které neznaly nejdříve na internetu, zjišťovaly kde roste, z jaké země pochází, jaké má...
ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017

Děkujeme za krásné fotografie ze ZŠ Náchod, je vidět, že dětem chutnalo a to jsme moc rádi :-)...
ZŠ ROPICE - 2017ZŠ ROPICE - 2017

Z fotografií je vidět, že v Základní škole Ropice dětem zelenina a ovoce nejenom chutná, ale vědí i jak jí lákavě naservírovat...
ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017

V Základní škole Jindřichovice pod Smrkem děti nejenom ochutnaly různé druhy ovoce a dozvěděly se o něm mnoho zajímavého, ale pa...
ZŠ STŘÍBRO - 2017ZŠ STŘÍBRO - 2017

V ZŠ Stříbro ochutnávali a vyprávěli si o prospěšnosti vitamínů, zdravé výživě, odkud ovoce a zelenina pochází a mnoho dalš...
ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017

Děkujeme za krásné fotky ze Základní školy Smetanova ve Voticích. Věříme že dětem chutnalo a přejeme jim krásné prázdniny...
ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017

Žáci v ZŠ Kynšperk nad Ohří nejenom ovoce a zeleninu ochutnali, ale hledali typické znaky podobných plodů, poznávali je podle hmat...
ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017

V Základní škole Májová Ostrov uspořádali projektový den - Máme rádi ovoce. Jak si děti užívaly je vidět na fotkách za které...
ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017

Je vidět, že v Základní škole J.A. Komenského si ochutnávku užili, za zaslané fotografie moc děkujeme :-)...
ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017

Žáci 1. stupně této školy se seznámili i s tím jak se některé ovoce správně krájí, připravuje a konzumuje, rozpoznávali jej p...